Toybarn – Blackmarsh Farm

Client: Blackmarsh Farm

Duration: 8 weeks | Groundworks 3 weeks | Build 4 weeks

Introduction:

In the heart of the Dorset Countryside, the idyllic Blackmarsh Farm is home to every child’s outdoor play dreams! Resolution Interiors have to lovingly restore and extend the Grade II listed building and additional outbuildings. Amongst the restoration works, we have added in a brand new café, kitchen and food prep space, as well giving a new lease of life to the reception and lobby area. Being based in Somerset ourselves, we always relish the opportunity to work with a local business.

Scope:

RI’s brief included works externally and internally, such as groundworks to make the space DDA approved. Due to the space being aimed at young families, it was important to the client that it was accessible as possible. Of course, the planning restrictions limited this in some areas, but every effort was made to ensure the majority of the space, indoor and out, was accessible for those with limited mobility or wheelchair users. Externally, there was also plumbing for new toilets and kitchen, new security, and electrics. Internally, the works consisted of joinery (toilets, lobby, reception, shop front and kitchen), strip out and refitting the ceilings, electrical works, and internal decoration.

How we made the space work:

Due to the nature of the Grade II listed space, extra planning and regulations were in place. Division Manager, Dale Robson, managed this with the client from the get-go. This meant making some minor adaptations to the design (by Something Yellow – a Field Collaborator) to remain in keeping with the original features. The aim was to enhance and restore them back to their original beauty, while also creating a functional space for families to use.

In the initial design brief, new windows were specified however, the original windows were still in place. To ensure this window did not look out of place, the decision was made to restore and redecorate the original fixtures. This not only ensured we maintained within planning permission stipulation, but in turn saved the client some valuable time and money.

The team worked to a tight schedule, with some additions to the brief given throughout, but maintained the original handover date, in time for the business to reopen for the holidays.